Стаття 449. Строки для звернення зі скаргою

Цивільний процесуальний кодекс України (СОДЕРЖАНИЕ) Прочие кодексы
  • 2054

    Просмотров

  • 2054

    Просмотров

  • Добавить в избраное

    1. Скаргу може бути подано до суду:

    а) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права або свободи;

    б) у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

    2. Пропущений з поважних причин строк для подання скарги може бути поновлено судом.

    Предыдущая

    463/516

    Следующая
    Добавить в избраное
    КОММЕНТАРИЙ от ресурса "ПРОТОКОЛ":

    Аналізуйте судовий акт: Бездіяльність державного виконавця щодо незняття арешту з майна фізичної особи є триваючим правопорушенням, тому оскаржується в будь-який час шляхом подання скарги в порядку, передбаченому 447-451 ЦПК України (Справа № 756/4756/14-ц)

    За увесь час існування органи державної виконавчої служби працювали погано і дуже погано. Керівництво Мінюсту змінюється, але мабуть ніхто не бажає займатися проблемою загальної бездіяльності державних виконавців при здійсненні своїх посадових обов’язків. Одним із кричущих порушень з боку виконавців в останні часи є принципове незняття арешту з майна боржника навіть після фактичного виконання рішення суду.

    В цій справі на майно боржника – земельну ділянку був накладений арешт, проте із часом з/д реалізована на торгах не була, стягувач відмовився прийняти це майно у власність, а виконавчий документ був повернутий д/в на підставі ст. 37 ЗУ «Про виконавче провадження».

    Здавалося б, ну чому д/в просто не зняти арешт? Виконавче провадження закрито… На звернення – ігнор!

    Процедура оскарження рішень, дій і бездіяльності державного виконавця в цивільному судочинстві передбачена ст. ст. 447 - 451 ЦПК України. Так на бездіяльність д/в подається скарга. Відповідно до ст. 449 ЦПК України скарга подається в залежності від правопорушення протягом трьох або десяти днів з моменту коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свої прав.

    Проте арешт майна це триваюче порушення права власності, тому строку на оскарження відмови д/в у знятті арешту або ігнорування звернень власника з цього приводу - НЕМАЄ.

    Ухвала в цій справі насамперед цікава резолютивною частиною. Так суд зобов’язує зняти арешт не тільки саме того державного виконавця, який цей арешт наклав, а і передбачає алгоритм дій у випадку його звільнення. Тобто, у випадку нездійснення д/в повноважень суд зобов’язує уповноважену особу органу державної виконавчої служби зняти раніше накладений арешт.

    Слід додати, що відповідно до ст. 453 ЦПК України д/в зобов’язаний повідомити суд про виконання ухвали, в даному випадку про зняття арешту, не пізніше ніж у десятиденний строк з дня одержання.

     

    logo

    Юридические оговорки

    Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

    Полный текст