МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ |
НАКАЗ |
09.06.2020 № 1073 |
Про затвердження Переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях
Відповідно до частини третьої статті 14 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", пункту 9 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 (зі змінами), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Перелік речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях, що додається.
2. Директорату сільського розвитку в установленому законодавством порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом функціональних обов'язків.
ПОГОДЖЕНО:
|
|
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
|
ПЕРЕЛІК
речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях
№ |
Назва речовини |
Опис, вимоги до складу, умови застосування |
1 |
2 |
3 |
Речовини рослинного або тваринного походження |
||
1 |
Allium sativum (екстракт часнику) |
|
2 |
Азадирактин, одержаний із Німу (Azadirachta indica (Азадірахта індійська) |
|
3 |
Бджолиний віск |
Лікування та захист ран після обрізки |
4 |
COS-OGA (ChitoOlygoSaccharides et OligoGAlacturonides) |
|
5 |
Гідролізовані білки, крім желатину |
|
6 |
Ламінарин |
Бура водорість має вирощуватися відповідно до вимог органічного виробництва |
7 |
Мальтодекстрин |
|
8 |
Феромони |
Лише в пастках та розпилювачах |
9 |
Рослинні олії |
Усі види використання, крім застосування як гербіциди |
10 |
Піретрини |
Лише рослинного походження |
11 |
Касія, одержана з касії гіркої (Quassia amara) |
Лише як інсектицид, репелент |
12 |
Репеленти із запахом тваринного чи рослинного походження / овечий жир |
Лише на неїстівних частинах рослини чи на частинах, які не можуть бути з'їдені вівцями чи козами |
13 |
Salix spp. Кортекс (дубильний екстракт кори верби) |
|
14 |
Терпени (евгенол, гераніол і тимол) |
|
Базові речовини |
||
1 |
Базові речовини-1, що використовуються для харчових цілей (у тому |
Лише базові речовини-1 рослинного і тваринного походження, що відповідають визначенню "харчовий продукт" відповідно |
|
числі лецитини, сахароза, фруктоза, оцет, сироватка, гідрохлорид хітозану-2, Equisetum arvense тощо) |
до Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
|
Мікроорганізми або речовини, вироблені мікроорганізмами |
||
1 |
Мікроорганізми |
Якщо не є генетично модифікованими організмами |
2 |
Спіносад |
|
3 |
Церевізан |
|
Інші речовини |
||
1 |
Силікат алюмінію (каолін) |
|
2 |
Гідроксид кальцію |
Якщо використовується як фунгіцид, лише для фруктових дерев, у тому числі у розсадниках, для боротьби з Nectria galligena (рак яблуні) |
3 |
Вуглекислий газ |
|
4 |
Сполуки міді у вигляді гідроксиду міді, оксихлориду міді, оксиду міді, бордоської рідини та триосновного сульфату міді |
|
5 |
Гідрофосфат амонію (діамонійфосфат) |
Лише як атрактант (речовина, що приваблює шкідників) у пастках |
6 |
Етилен |
|
7 |
Жирні кислоти |
Дозволені всі види застосування, крім застосування як гербіциди |
8 |
Фосфат заліза (ортофосфат заліза (III)) |
Препарати для поверхневого внесення між культивованими рослинами |
9 |
Перекис водню |
|
10 |
Кизельгур (діатомова земля) |
|
11 |
Вапняна сірка (полісульфід кальцію) |
|
12 |
Парафінова олія |
|
13 |
Гідрокарбонат калію/натрію (бікарбонат калію/натрію) |
|
14 |
Піретроїди (лише дельтаметрин або лямбдацигалотрин) |
Лише в пастках із специфічними атрактантами (речовини, що приваблюють шкідників).
|
15 |
Кварцовий пісок |
|
16 |
Хлорид натрію |
Дозволені всі види застосування, крім застосування як гербіциди |
17 |
Сірка |
|
II. Добрива і речовини для покращення ґрунту
№ |
Найменування |
Опис, вимоги до складу, умови застосування |
1 |
2 |
3 |
1 |
Підстилковий гній |
Продукти, що складаються із суміші екскрементів тварин і рослинних речовин (підстилка для тварин).
|
2 |
Висушений підстилковий гній і сухий пташиний послід |
Забороняється використовувати матеріали з промислового тваринництва |
3 |
Компостовані екскременти тварин, у тому числі пташиний послід і компостований стійловий гній |
Забороняється використовувати матеріали з промислового тваринництва |
4 |
Рідкі екскременти тварин |
Використання після проведення контрольованої ферментації та/або відповідного розбавлення.
|
5 |
Компостована або ферментована суміш побутових відходів |
Продукт, отриманий із сортованих побутових відходів, які були піддані компостуванню або анаеробній ферментації для виробництва біогазу.
|
6 |
Торф |
Сфера застосування обмежується садівництвом, овочівництвом, квітникарством, розсадництвом |
7 |
Відходи від виробництва грибів |
Початковий склад субстрату обмежується продуктами, перелік яких міститься у цьому розділі |
8 |
Екскременти хробаків (вермікомпост) і комах |
|
9 |
Гуано |
|
10 |
Компостована або ферментована суміш речовин рослинного походження |
Продукти, отримані в результаті змішування речовин рослинного походження, які пройшли процес компостування або анаеробної ферментації для виробництва біогазу |
11 |
Дігестат біогазу, що містить побічні продукти тваринного походження, перероблені разом з матеріалами рослинного або тваринного походження, переліченими у цьому розділі |
Побічні продукти тваринного походження (включаючи побічні продукти диких тварин) категорії III та вміст шлунково-кишкового тракту категорії II (категорії II і III відповідно до Закону України "Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною") не мають бути отримані з промислового тваринництва.
|
12 |
Продукти чи побічні продукти тваринного походження, а саме:
|
Щодо хутра:
|
13 |
Продукти та побічні продукти рослинного походження на добрива |
Наприклад, борошно зі шроту олійних культур, шкаралупа какао-бобів, солодові ростки |
14 |
Гідролізовані білки рослинного походження |
|
15 |
Морські водорості та продукти з них |
Отримані безпосередньо за допомогою: фізичних процесів, включаючи дегідрацію, заморожування і подрібнення;
|
16 |
Тирса і тріска деревна |
Після зрубування деревина не піддавалася хімічній обробці |
17 |
Компостована кора |
Після зрубування деревина не піддавалася хімічній обробці |
18 |
Деревний попіл |
Після зрубування деревина не піддавалася хімічній обробці |
19 |
Фосфоритне борошно |
Продукт, отриманий шляхом подрібнення м'яких мінеральних фосфатів, що містить фосфат кальцію і карбонат кальцію як основні інгредієнти.
|
20 |
Фосфат алюмінію і кальцію (алюмофосфат кальцію) |
Продукт, отриманий в аморфній формі шляхом термообробки і подрібнення, містить фосфати алюмінію і кальцію як основні інгредієнти.
|
21 |
Основний шлак (томас-шлак) |
Продукт, отриманий у результаті виплавки заліза шляхом обробки фосфору, розплавляється і містить кальцієві силікофосфати як основні інгредієнти.
|
22 |
Неочищена калійна сіль або каїніт |
Сира калієва сіль.
|
23 |
Сульфат калію, можливо із вмістом магнієвої солі |
Продукт, отриманий із сирої калійної солі шляхом фізичного процесу екстрагування, може також містити магнієві солі |
24 |
Барда й екстракт барди |
За винятком амонієвої барди |
25 |
Карбонат кальцію (крейда, вапнякова глина, вапнякове борошно, бретонський меліорант, маерл (maerl), фосфатна крейда) |
Лише природного походження |
26 |
Відходи молюсків |
Лише якщо отримано зі сталого рибальства або органічної аквакультури |
27 |
Яєчні шкаралупи |
Забороняється використовувати матеріали з промислового тваринництва |
28 |
Карбонат магнію та кальцію |
Лише природного походження.
|
29 |
Сульфат магнію (кізерит) |
Лише природного походження |
30 |
Розчин хлориду кальцію |
Позакоренева обробка яблунь у разі виявлення дефіциту кальцію |
31 |
Сульфат кальцію (природний гіпс) |
Продукт природного походження, що містить сульфат кальцію за різних ступенів гідратації.
|
32 |
Промислове вапно з цукрового виробництва |
Побічний продукт виробництва цукру з цукрових буряків та цукрової тростини |
33 |
Промислове вапно з вакуумного виробництва солі |
Побічний продукт вакуумного виробництва солі з гірського сольового розчину (з ропи) |
34 |
Елементарна сірка |
Відносно рафінований природний або промисловий продукт.
|
35 |
Мікроелементи |
Неорганічні мікроелементи - бор, кобальт, мідь, залізо, марганець, молібден, цинк |
36 |
Хлорид натрію |
|
37 |
Кам'яне борошно і глини |
|
38 |
Леонардит (сирий органічний осад, багатий на гумінові кислоти) |
Лише якщо отриманий як побічний продукт гірничої діяльності |
39 |
Гумінові та фульвокислоти |
Лише якщо отримані з використанням неорганічних солей / розчинів, виключаючи солі амонію, або отримані в результаті очищення питної води |
40 |
Ксиліт |
Лише якщо отриманий як побічний продукт гірничої діяльності (наприклад, побічний продукт видобутку бурого вугілля) |
41 |
Хітин (полісахарид, отриманий з панцирів ракоподібних) |
Лише якщо отримано зі сталого рибальства або органічної аквакультури |
42 |
Органічні відкладення з прісних водойм, утворені внаслідок видалення кисню (наприклад, сапропель) |
Лише органічні відкладення, які є побічними продуктами використання прісних водойм або отримані з колишніх прісних водойм.
|
43 |
Біочар - піролізний продукт, виготовлений із широкого спектру органічних матеріалів рослинного походження та застосовується як меліорант |
Лише з продуктів рослинного походження, необроблених або оброблених продуктами, включеними до розділу I цього Переліку.
|
III. Неорганічні кормові матеріали рослинного походження, кормові матеріали тваринного і мінерального походження та деякі речовини, які використовуються для годування тварин
1. Кормові матеріали мінерального походження
мушлі водних тварин (у тому числі кістки каракатиці);
дефторований монокальційфосфат;
оксид магнію (безводна магнезія);
Ферментаційні (побічні) продукти мікроорганізмів, клітини яких були інактивовані або вбиті:
IV. Кормові добавки, які використовуються для годування тварин
1. Вітаміни, провітаміни та речовини зі встановленим хімічним складом із схожою дією:
№ |
Назва речовини |
Опис, умови застосування |
1 |
Вітаміни та провітаміни |
Вітаміни, отримані з продукції сільськогосподарського походження. Синтетичні вітаміни, ідентичні вітамінам, отриманим із продукції сільськогосподарського походження, для моногастричних та водних тварин.
|
2 |
Бетаїн безводний |
Лише для моногастричних тварин.
|
карбонат заліза (II) (сидерит);
сульфату заліза (II) моногідрат;
сульфату заліза (II) гептагідрат;
гранульований йодат кальцію безводний з покриттям;
ацетат кобальту (II) тетрагідрат;
карбонат гідрооксид кобальту (II) (2:3) моногідрат;
гранульований карбонат кобальту (II) з покриттям;
сульфат кобальту (II) гептагідрат;
основний карбонат міді (II) моногідрат;
сульфат міді (II) пентагідрат;
гідроксид-хлорид міді (II) (TBCC - трьохосновний хлорид міді (II));
сульфат марганцю (II) моногідрат;
гідроксохлорид цинку моногідрат (TBZC - чотирьохосновний хлорид цинку);
селенізовані дріжджі інактивовані.
2. Зоотехнічні та сенсорні кормові добавки
1. Зоотехнічні кормові добавки:
ензими і мікроорганізми в категорії "Зоотехнічні кормові добавки".
ароматичні суміші (лише екстракти із сільськогосподарської продукції);
Castanea sativa Mill.: екстракт каштана їстівного.
3. Технологічні кормові добавки
Екстракти токоферолу, отримані з рослинних олій.
Екстракти, багаті на токоферол, отримані з рослинних олій (дельта збагачені).
3. Емульгатори, стабілізатори, згущувачі та желюючі агенти:
Лецитини - лише, якщо вироблено із сировини, отриманої в результаті органічного виробництва.
Використання виключно як корм для тварин аквакультури.
4. Зв'язуючі та антиспікаючі агенти:
E535 - фероціанід натрію, максимальне дозування 20 мг/кг NaCl в перерахунку на аніон фероціаніду;
E551c - кізельгур (діатомова земля, очищена);
E559 - каолінові глини, без азбесту;
E560 - природні суміші стеаритів і хлоритів;
E568 - кліноптилоліт осадового походження;
№ |
Назва речовини |
Опис, умови застосування |
1 |
Ензими, мікроорганізми
|
Використання обмежене виробництвом силосу в тих випадках, коли через погодні умови належна ферментація неможлива.
|
2 |
Форміат натрію |
|
3 |
Пропіонова кислота |
|
4 |
Пропіонат натрію |
V. Продукти для очищення і дезінфекції ставків, кліток, будівель і споруд, що використовуються у тваринництві
1. Продукти для очищення та дезінфекції приміщень для утримання тварин:
гіпохлорит натрію (наприклад, рідкий відбілювач);
цитринова, надоцтова, мурашина, молочна, щавелева та оцтова кислота;
азотна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
фосфорна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
продукти для очищення і дезінфекції сосків та доїльних установок;
2. Речовини для очищення і дезінфекції обладнання та споруд аквакультури і виробництва водоростей за відсутності водних тварин:
чайний напій з натурального насіння камелії (використання обмежене виробництвом креветок);
суміші пероксомоносульфату калію та хлориду натрію, що продукують гіпохлоритні кислоти.
3. Речовини, які дозволено використовувати як за присутності, так і за відсутності водних тварин:
вапняк (карбонат кальцію) для контролю pH;
доломіт для корекції pH (використання обмежене виробництвом креветок);
органічні кислоти (оцтова кислота, молочна кислота, лимонна кислота);
пероцтова та пероктанова кислоти;
йодофор (лише за присутності яйцеклітин).
VI. Продукти для очищення і дезінфекції будівель і споруд, що використовуються у рослинництві
Продукти для очищення і дезінфекції будівель і споруд, що використовуються у рослинництві:
гіпохлорит натрію (наприклад, рідкий відбілювач);
цитринова, надоцтова, мурашина, молочна, щавелева та оцтова кислота;
азотна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
фосфорна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
VII. Окремі продукти і речовини, які дозволяється використовувати у виробництві переробленої органічної продукції, дріжджів та продукції на основі дріжджів
№ |
Код |
Назва |
Виробництво харчових продуктів |
Особливі умови |
|
рослинного походження |
тваринного походження |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
1 |
E153 |
Рослинне вугілля |
|
× |
Попелястий козячий сир.
|
2 |
E160b-3 |
Аннато, біксин, норбіксин |
|
× |
Червоний лестерський сир.
|
3 |
E170 |
Карбонат кальцію |
х |
× |
Заборонено використовувати для фарбування або насичення продукту кальцієм |
4 |
E220 |
Діоксид сірки |
х |
×
|
У фруктових винах-4 та медовусі з додаванням (без додавання) цукру: 100 мг
|
5 |
E223 |
Піросульфіт натрію |
|
× |
Ракоподібні |
6 |
E224 |
Піросульфіт калію |
х |
×
|
У фруктових винах-4 та медовусі з додаванням (без додавання) цукру: 100 мг
|
7 |
E250 |
Нітрит натрію |
|
× |
Для м'ясних продуктів-5.
|
8 |
E252 |
Нітрат калію |
|
× |
Для м'ясних продуктів-5.
|
9 |
E270 |
Молочна кислота |
× |
× |
|
10 |
E290 |
Діоксид вуглецю (вуглекислий газ) |
× |
× |
|
11 |
E296 |
Яблучна кислота |
× |
|
|
12 |
E300 |
Аскорбінова кислота |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: м'ясні продукти |
13 |
E301 |
Аскорбат натрію |
|
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: м'ясні продукти (щодо нітратів і нітритів) |
14 |
E306-3 |
Токоферол - збагачений екстракт |
× |
× |
Антиоксидант |
15 |
E322-3 |
Лецитини |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: молочні продукти.
|
16 |
E325 |
Лактат натрію |
|
× |
Продукти на основі молока та м'ясні продукти |
17 |
E330 |
Лимонна кислота |
× |
× |
|
18 |
E331 |
Цитрат натрію |
× |
× |
|
19 |
E333 |
Цитрат кальцію |
× |
|
|
20 |
E334 |
Винна кислота (L (+) -) |
× |
×
|
Щодо харчових продуктів тваринного походження: медовуха |
21 |
E335 |
Тартрати натрію |
× |
|
|
22 |
E336 |
Тартрати калію |
× |
|
|
23 |
E341i |
Монофосфат кальцію |
× |
|
Розпушувач для борошна |
24 |
E392-3 |
Екстракт розмарину |
× |
× |
Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва |
25 |
E400 |
Альгінова кислота |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження:
|
26 |
E401 |
Альгінат натрію |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження:
|
27 |
E402 |
Альгінат калію |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження:
|
28 |
E406 |
Агар |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження:
|
29 |
E407 |
Каррагінан |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження:
|
30 |
E410-3 |
Камедь бобів ріжкового дерева |
× |
× |
Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва.
|
31 |
E412-3 |
Гуарова камедь |
× |
× |
Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва.
|
32 |
E414-3 |
Гуміарабік (аравійська камедь) |
× |
× |
Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва.
|
33 |
E415 |
Ксантанова камедь |
× |
× |
|
34 |
E417 |
Порошок камеді Тара |
× |
× |
Загущувач.
|
35 |
E418 |
Гелланова камедь |
× |
× |
Лише у високоациловій формі.
|
36 |
E422 |
Гліцерин |
× |
× |
Лише рослинного походження.
|
37 |
E440i-3 |
Пектин |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: продукти на основі молока |
38 |
E464 |
Гідроксипропілметилцелюлоза |
× |
× |
Інкапсулюючий матеріал для капсул |
39 |
E500 |
Карбонати натрію |
× |
× |
|
40 |
E501 |
Карбонати калію |
× |
|
|
41 |
E503 |
Карбонати амонію |
× |
|
|
42 |
E504 |
Карбонати магнію |
× |
|
|
43 |
E509 |
Хлорид кальцію |
|
× |
Коагуляція молока |
44 |
E516 |
Сульфат кальцію |
× |
|
Носій |
45 |
E524 |
Гідроксид натрію |
× |
|
Для обробки поверхні випічки, яка за технологією занурюється в содовий розчин перед випіканням, та для регулювання кислотності в органічних ароматизаторах |
46 |
E551 |
Діоксид кремнію |
× |
× |
Для трав і спецій у сухій меленій формі.
|
47 |
E553b |
Тальк |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: обробка поверхні ковбас |
48 |
E901 |
Бджолиний віск |
× |
|
Агент для глазурування, лише у виробництві кондитерських виробів.
|
49 |
E903 |
Віск карнауба |
× |
|
Агент для глазурування, лише у виробництві кондитерських виробів.
|
50 |
E938 |
Аргон |
× |
× |
|
51 |
E939 |
Гелій |
× |
× |
|
52 |
E941 |
Азот |
× |
× |
|
53 |
E948 |
Кисень |
× |
× |
|
54 |
E968 |
Еритритол |
× |
× |
Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва без використання технологій іонного обміну |
2. Технологічні добавки та інші продукти, що можна використовувати для обробки інгредієнтів сільськогосподарського походження, отриманих шляхом органічного виробництва
№ |
Назва |
Підготовка харчових продуктів |
Особливі умови |
|
рослинного походження |
тваринного походження |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Вода |
× |
× |
Питна вода |
2 |
Хлорид кальцію |
× |
|
Коагуляційний агент |
3 |
Карбонат кальцію |
× |
|
|
4 |
Гідроксид кальцію |
× |
|
|
5 |
Сульфат кальцію |
× |
|
Коагуляційний агент |
6 |
Хлорид магнію (або нігари) |
× |
|
Коагуляційний агент |
7 |
Карбонат калію |
× |
|
Щодо харчових продуктів рослинного походження: висушування винограду |
8 |
Вуглекислий натрій |
× |
× |
|
9 |
Молочна кислота |
|
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: для регулювання рівня pH розсолу під час виробництва сиру |
10 |
L (+) молочна кислота від ферментації |
× |
|
Щодо харчових продуктів рослинного походження: для підготовки екстрактів рослинного білка |
11 |
Лимонна кислота |
× |
× |
|
12 |
Гідроксид натрію |
× |
|
Щодо харчових продуктів рослинного походження:
|
13 |
Сірчана кислота |
× |
× |
Виробництво желатину.
|
14 |
Екстракт хмелю |
× |
|
Щодо харчових продуктів рослинного походження: лише для антибактеріальних цілей при виробництві цукру.
|
15 |
Екстракт соснової каніфолі |
× |
|
Щодо харчових продуктів рослинного походження: лише для антибактеріальних цілей при виробництві цукру.
|
16 |
Соляна кислота (хлористий водень) |
|
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину.
|
17 |
Гідроксид амонію |
|
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
18 |
Перекис водню (пероксид водню) |
|
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
19 |
Двоокис вуглецю |
× |
× |
|
20 |
Азот |
× |
× |
|
21 |
Етанол |
× |
× |
Розчинник |
22 |
Дубильна кислота (танінова кислота) |
× |
|
Допоміжна речовина при фільтрації |
23 |
Альбумін яєчного білка |
× |
|
|
24 |
Казеїн |
× |
|
|
25 |
Желатин |
× |
|
|
26 |
Риб'ячий клей |
× |
|
|
27 |
Рослинні олії |
× |
× |
Агент для змащування, вивільнення або піногасник.
|
28 |
Гель або колоїдний розчин діоксиду кремнію |
× |
|
|
29 |
Активоване вугілля |
× |
|
|
30 |
Тальк |
× |
|
Відповідає специфічним критеріям чистоти для харчової добавки E553b |
31 |
Бентоніт |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: як прилипач для медовухи |
32 |
Целюлоза |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
33 |
Діатоміт (діатомова земля) |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
34 |
Перліт |
× |
× |
Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
35 |
Шкаралупа фундука |
× |
|
|
36 |
Рисове борошно |
× |
|
|
37 |
Бджолиний віск |
× |
|
Агент для вивільнення.
|
37 |
Бджолиний віск |
× |
|
Агент для вивільнення.
|
38 |
Карнаубський віск (пальмовий віск) |
× |
|
Агент для вивільнення.
|
39 |
Оцтова кислота / оцет |
|
× |
Лише якщо отримано з органічного виробництва.
|
40 |
Гідрохлорид тіаміну |
× |
× |
Лише для використання у виробництві фруктових вин, включаючи сидр, грушевий сидр та медовуху |
41 |
Фосфат діамонію (гідрофосфат амонію) |
× |
× |
Лише для використання у виробництві фруктових вин, включаючи сидр, грушевий сидр та медовуху |
42 |
Деревне волокно |
× |
× |
Волокно має бути сертифіковане та походити з деревини, зібраної згідно з принципами сталого розвитку.
|
VIII. Продукти і речовини, дозволені для використання або додавання в органічну виноробну продукцію
№ |
Тип обробки |
Назва продуктів або речовин |
Особливі умови або обмеження |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Аерація та насичення киснем |
Повітря
|
|
2 |
Центрифугування та фільтрація |
Перліт
|
Використовується лише як інертний фільтруючий агент |
3 |
Створення інертної атмосфери та обробка продуктів, захищених від повітря |
Азот
|
|
4 |
Використання |
Дріжджі-6
|
|
5 |
Використання |
Фосфат діафонію
|
|
6 |
Використання |
Діоксид сірки
|
Максимальний вміст діоксиду сірки не повинен перевищувати 100 міліграмів на літр для червоного вина із залишковим вмістом цукру менше двох грамів на літр.
|
7 |
Використання |
Деревне вугілля для енологічного використання |
|
8 |
Освітлення |
Харчовий желатин-7
|
|
9 |
Використання з метою окислення |
Молочна кислота
|
|
10 |
Використання з метою зниження кислотності |
L(+) Винна кислота
|
|
11 |
Додавання |
Смола алепської сосни |
|
12 |
Використання |
Молочна бактерія |
|
13 |
Додавання |
L-Аскорбінова кислота |
|
14 |
Використання для утворення бульбашок |
Азот |
|
15 |
Додавання |
Діоксид вуглецю |
|
16 |
Додавання з метою стабілізації вина |
Лимонна кислота |
|
17 |
Додавання |
Таніни (дубильні речовини)-7 |
|
18 |
Додавання |
Мета-винна кислота |
|
19 |
Використання |
Аравійська камедь-7 (гуміарабік) |
|
20 |
Використання |
Бітартрат калію |
|
21 |
Використання |
Цитрат міді |
|
22 |
Використання |
Манопротеїни дріжджів |
|
23 |
Використання |
Дубова стружка |
|
24 |
Використання |
Альгінат калію |
|
25 |
Використання |
Хітозан, що походить від Aspergillus niger |
|
26 |
Використання |
Інактивовані дріжджі |
|
IX. Технологічні добавки для виробництва дріжджів і дріжджових продуктів
№ |
Назва |
Первинні дріжджі |
Бродіння/формулювання дріжджів |
Особливі умови |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Хлорид кальцію |
× |
|
|
2 |
Діоксид вуглецю (вуглекислий газ) |
× |
× |
|
3 |
Лимонна кислота |
× |
|
Для регулювання pH у виробництві дріжджів |
4 |
Молочна кислота |
× |
|
Для регулювання pH у виробництві дріжджів |
5 |
Азот |
× |
× |
|
6 |
Кисень |
× |
× |
|
7 |
Картопляний крохмаль |
× |
× |
Для фільтрації.
|
8 |
Карбонат натрію |
× |
× |
Для регулювання pH |
9 |
Рослинні олії |
× |
× |
Агент для змащування, вивільнення або піногасник.
|
X. Інгредієнти сільськогосподарського походження, які не виробляються в органічному виробництві
1. Необроблені рослинні продукти та продукти, одержані з них шляхом обробки
1. Їстівні плоди, горіхи та насіння:
малина (висушена) (Rubus idaeus);
червона смородина (висушена) (Ribes rubrum).
перець (перуанський) (Schinus molle L.);
насіння хрону (Armoracia rusticana);
галанга (Alpinia officinarum);
квіти сафлору (Carthamus tinctorius);
трава водяного кресу (Nasturtium officinale).
водорості, у тому числі морські водорості, дозволені для виробництва неорганічних харчових продуктів.
2. Продукти рослинного походження
1. Рафіновані та нерафіновані жири й олії немодифіковані хімічно, отримані з рослин, за винятком таких:
сафлор (Carthamus tinctorius);
2. Цукри, крохмалі та інші продукти із зернових і бульб:
прісний індійський хліб (пікі);
крохмаль з рису та кукурудзи воскової стиглості, немодифікований хімічно.
гороховий протеїн (Pisum spp.);
ром, лише одержаний із соку цукрової тростини;
вишнева горілка, виготовлена з фруктів й ароматизаторів, які містять речовини й продукти, марковані як натуральні речовини або ароматичні препарати.
3. Продукти тваринного походження
Водні організми, не вирощені як аквакультура та дозволені для виготовлення неорганічних харчових продуктів;
__________
|
|
-2 Отримано зі сталого рибальства або органічної аквакультури. |
|
-3 Для розрахунків у рецептурі ці харчові добавки підраховуються як інгредієнти сільськогосподарського походження. |
|
-4 Фруктове вино - вино, виготовлене з будь-яких фруктів, крім винограду, включаючи сидр та грушевий сидр. |
|
-5 Ці добавки можна використовувати лише у разі надання оператором підтвердження органу сертифікації, що не існує жодної технологічної альтернативної добавки, яка може забезпечувати такий самий ефект та/або зберігати такі самі властивості харчового продукту. |
|
-6 Для окремих штамів дріжджів: якщо вироблені із сировини, отриманої в результаті органічного виробництва (за наявності на ринку). |
|
-7 Вироблені із сировини, отриманої в результаті органічного виробництва (за наявності на ринку). |