Документ 2867-IX, поточна редакція — Прийняття від 12.01.2023
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 04.04.2023. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України "Про співробітництво територіальних громад" щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад

(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2023, № 58, ст.176)

Верховна Рада України постановляє:

I. Внести до Закону України "Про співробітництво територіальних громад" (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 34, ст. 1167) такі зміни:

1. Частину першу статті 1 доповнити пунктом 4 такого змісту:

"4) додатковий договір про приєднання до співробітництва - погоджений усіма учасниками співробітництва правочин, яким вносяться зміни до чинного договору про співробітництво, відповідно до яких одна чи декілька заінтересованих територіальних громад приєднується до раніше організованого співробітництва, а також можуть бути передбачені зміни певних умов такого договору в частині розширення території, джерел, обсягів фінансування співробітництва, доповнення інших умов договору без зміни предмета договору та форми співробітництва".

2. У статті 4:

1) у частині першій:

у пункті 3 слова "форми власності - інфраструктурних об’єктів" замінити словами "форми власності, об’єктів інфраструктури";

у пункті 4 слова "установ та організацій - спільних інфраструктурних об’єктів" замінити словами "установ та організацій, спільних об’єктів інфраструктури";

2) доповнити частиною третьою такого змісту:

"3. Співробітництво може здійснюватися в одній формі або поєднувати елементи кількох форм (договір про співробітництво з поєднанням кількох форм співробітництва). До відносин сторін у договорі про співробітництво з поєднанням кількох форм співробітництва застосовуються положення цього Закону, що регулюють відносини, елементи яких містяться в зазначеному договорі".

3. У частині другій статті 6 слова "за рішенням сільської, селищної, міської ради" виключити.

4. Статтю 7 після частини третьої доповнити новою частиною такого змісту:

"4. Засідання комісії можуть проводитися дистанційно в режимі відеоконференції (дистанційні засідання комісії).

Порядок проведення дистанційних засідань комісії визначається відповідною комісією та повинен забезпечувати:

можливість реалізації прав членів комісії;

ідентифікацію особи, яка бере участь у засіданні комісії;

встановлення та фіксацію результатів голосування щодо кожного питання;

обов’язковість відеозапису та одночасну трансляцію на офіційних веб-сайтах усіх суб’єктів співробітництва.

Відеозапис дистанційного засідання комісії є невід’ємною частиною протоколу засідання комісії".

У зв’язку з цим частини четверту - шосту вважати відповідно частинами п’ятою - сьомою.

5. Назву і частину першу статті 8 викласти в такій редакції:

"Стаття 8. Схвалення проекту договору про співробітництво

1. Сільські, селищні, міські голови протягом 15 днів після завершення підготовки комісією проекту договору про співробітництво забезпечують внесення на розгляд відповідних рад питання про його схвалення.

Рішення про схвалення проекту договору про співробітництво приймається сільськими, селищними, міськими радами протягом 30 днів з дня внесення відповідного питання на розгляд ради".

6. Розділ II доповнити статтями 9-1 і 9-2 такого змісту:

"Стаття 9-1. Ініціювання приєднання до співробітництва

1. Ініціювання приєднання до співробітництва, проведення переговорів щодо його здійснення, підготовка, громадське обговорення, схвалення проекту додаткового договору про приєднання до співробітництва здійснюються територіальною громадою, яка приєднується до співробітництва, у порядку, передбаченому статтями 5-8 цього Закону.

Стаття 9-2. Додатковий договір про приєднання до співробітництва

1. Додатковий договір про приєднання до співробітництва укладається в письмовій формі сільськими, селищними, міськими головами після схвалення його проекту всіма сільськими, селищними, міськими радами, які раніше схвалили проект договору про співробітництво. Додатковий договір про приєднання до співробітництва після підписання сторонами стає невід’ємною частиною раніше укладеного договору про співробітництво.

2. Додатковий договір про приєднання до співробітництва повинен містити, зокрема:

1) найменування сільських, селищних, міських рад суб’єктів співробітництва;

2) відомості про раніше укладений договір про співробітництво (назва і предмет договору, дата його укладення);

3) умови договору про співробітництво, які змінюються та/або доповнюються у зв’язку з приєднанням нової територіальної громади (територіальних громад) до співробітництва;

4) найменування суб’єкта співробітництва, відповідального за передачу одного примірника додаткового договору центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері розвитку місцевого самоврядування, для внесення змін до реєстру про співробітництво територіальних громад;

5) порядок набрання чинності додатковим договором.

3. Примірна форма додаткового договору про приєднання до співробітництва визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері розвитку місцевого самоврядування".

7. У частині другій статті 11 слово і цифри "статтями 5-9" замінити словом і цифрами "статтями 5-8".

8. Частину другу статті 16 доповнити абзацом другим такого змісту:

"У разі узгодження між суб’єктами співробітництва фінансування заходів співробітництва може розпочинатися раніше".

II. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності через два місяці з дня його опублікування, крім пункту 2 цього розділу, який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

2. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо прийняття та/або оновлення нормативних актів органів виконавчої влади, що випливає з цього Закону, забезпечивши набрання ними чинності одночасно з набранням чинності цим Законом.

Президент України

В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
12 січня 2023 року
№ 2867-IX




вгору