Про затвердження Порядку видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів
Постанова Кабінету Міністрів України; Порядок, Форма типового документа, Заява, Дозвіл, Опис, Проект, План від 19.12.20231328
Документ 1328-2023-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 19.12.2023
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 26.12.2023. Подивитися в історії? )
Експортування великих файлів може зайняти більше часу!
Виберіть формат файлу для збереження:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 19 грудня 2023 р. № 1328
Київ

Про затвердження Порядку видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів

Відповідно до пункту 10 частини першої статті 19 та абзацу другого частини першої статті 42 Закону України “Про управління відходами” Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, що додається.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 75




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 19 грудня 2023 р. № 1328

ПОРЯДОК
видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів

1. Цей Порядок визначає процедуру видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.

Дія цього Порядку поширюється на суб’єктів господарювання у сфері управління відходами.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному в Законах України “Про управління відходами”, “Про адміністративні послуги”, “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”, “Про електронні документи та електронний документообіг”, “Про електронні довірчі послуги”.

3. Суб’єкти господарювання, які мають намір або здійснюють операції з оброблення відходів відповідно до Закону України “Про управління відходами” (далі - суб’єкт господарювання), зобов’язані отримати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів (далі - дозвіл) до початку своєї діяльності.

Дозвіл видається суб’єкту господарювання, який здійснює операції з оброблення відходів на одному чи кількох об’єктах оброблення відходів.

4. Дозвіл видається суб’єкту господарювання після отримання висновку з оцінки впливу на довкілля відповідно до Закону України “Про оцінку впливу на довкілля”, яким визначено допустимість провадження планованої діяльності та екологічні умови її провадження, за умови, що діяльність, оцінена зазначеним висновком, не зазнала розширень та змін, передбачених пунктом 22 частини другої та пунктом 14 частини третьої статті 3 Закону України “Про оцінку впливу на довкілля”.

5. Видача, відмова у видачі, анулювання дозволу здійснюється виключно в електронній формі через інформаційну систему управління відходами (далі - система), що є функціональним модулем Єдиної екологічної платформи “ЕкоСистема”.

6. Заява про отримання дозволу за формою згідно з додатком 1 та документи до неї можуть бути подані безпосередньо до Міндовкілля або через адміністратора у центрі надання адміністративних послуг за вибором суб’єкта господарювання або уповноваженої ним особи:

1) у паперовій формі особисто або поштовим відправленням з описом вкладення;

2) в електронній формі шляхом використання Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування, системи.

7. Суб’єкт господарювання, що має намір отримати дозвіл, створює обліковий запис в системі після проходження електронної ідентифікації та автентифікації з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа або інших засобів електронної ідентифікації, що вчиняється в порядку, встановленому відповідно до вимог Закону України “Про електронні довірчі послуги”.

8. На заяву про отримання, анулювання дозволу та додатки до неї, подану в електронній формі шляхом використання системи, накладається електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Суб’єкт господарювання не може подати заяву в електронній формі шляхом використання системи, якщо її заповнено з порушенням встановленої форми та/або заповнено не в повному обсязі.

Відповідальність за достовірність інформації, зазначеної в заяві, покладається на суб’єкта господарювання, що подав заяву.

Сканкопії оригіналів паперових документів (фотокопії), передбачені цим Порядком, подаються з урахуванням вимог функціонування системи.

Якщо суб’єкт господарювання має у своєму складі філії або інші відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, які провадять свою діяльність у різних адміністративно-територіальних одиницях України, такий суб’єкт господарювання в заяві про отримання дозволу, а у випадку подання її в електронній формі в обліковому записі зазначає код згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ), адресу місця розташування кожного об’єкта здійснення операцій з оброблення відходів, кадастровий номер та цільове призначення земельної ділянки, на якій розміщено такий об’єкт, та координати кутових точок об’єкта оброблення відходів у системі WGS-84 за місцем провадження діяльності філією або іншим відокремленим підрозділом та в графі “Найменування об’єкта” після найменування юридичної особи зазначає найменування відповідної філії або іншого відокремленого підрозділу.

9. Коди видів операцій з оброблення відходів, щодо яких подається заява, визначаються відповідно до додатків 1 і 2 до Закону України “Про управління відходами” (далі - Закон).

Код та назва відходів, відомості про їх склад та властивості визначаються згідно з Порядком класифікації відходів та Національним переліком відходів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 р. № 1102 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 97, ст. 5820).

10. У заяві про отримання дозволу зазначаються відомості про об’єкт, операції з оброблення, які передбачається здійснювати на такому об’єкті, назва та код відходів, відомості про їх склад та властивості, проектна потужність об’єкта, проектний обсяг оброблення відходів, розрахунковий строк експлуатації, джерело походження відходів, код та назва відходів, утворених у результаті здійснення операцій з оброблення, обсяг відходів, утворених у результаті здійснення операцій з оброблення, подальше оброблення утворених відходів.

До заяви про отримання дозволу для об’єктів, які здійснюють такі операції, відповідно до частини четвертої статті 42 Закону додаються такі документи:

відомості про назву та код відходів згідно з Національним переліком відходів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 р. № 1102, відомості про їх склад та властивості, обсяги, для яких передбачається здійснення операції з оброблення, за формою згідно з додатком 1;

відомості про наявність матеріально-технічної бази для здійснення операцій з оброблення відходів та код здійснення планованої операції відповідно до переліку, наведеного у додатку 1 або 2 до Закону, за формою згідно з додатком 5;

відомості про питомі та граничні показники утворення відходів у технологічних процесах за формою згідно з додатком 6;

відомості про перелік та опис технологічних процесів, що застосовуються для здійснення операцій з оброблення відходів, за формою згідно з додатком 7;

копія розпорядчого документа про призначення відповідальних осіб у сфері управління відходами;

відомості про наявність висновку з оцінки впливу на довкілля - у випадках, передбачених Законом України “Про оцінку впливу на довкілля”, за формою згідно з додатком 8.

11. Для операцій із захоронення відходів на полігоні додатково до переліку документів, визначених у пункті 10 цього Порядку, подаються документи, передбачені частиною п’ятою статті 42 Закону, а саме:

опис гідрологічних та гідротехнічних характеристик місця розташування, за формою згідно з додатком 9;

відомості про проектний обсяг видалення відходів та розрахунковий строк експлуатації за формою згідно з додатком 10;

відомості про природно-геологічні характеристики за формою згідно з додатком 11;

відомості про техніко-технологічні характеристики видалення відходів за формою згідно з додатком 12;

проект рекультивації полігона, опис заходів і технологій, які будуть застосовані для припинення експлуатації та догляду за полігоном після припинення його експлуатації, за формою згідно з додатком 13.

12. Для об’єкта, на якому планується здійснення операції з термічного оброблення відходів, додатково до відомостей та документів, визначених пунктом 10 цього Порядку, подається також план моніторингу такого об’єкта, передбачений частиною шостою статті 42 Закону, за формою згідно з додатком 14.

13. Міндовкілля розглядає заяву про отримання дозволу та приймає рішення про видачу чи відмову у видачі дозволу протягом 30 календарних днів з дня одержання заяви та доданих до неї документів і відомостей після проведення аналізу їх повноти, перевірки на відповідність формі та достовірність.

14. Дозвіл видається за формою згідно з додатком 3.

15. Дозвіл у формі електронного документа оформлюється відповідно до Закону України “Про електронні документи та електронний документообіг”.

16. Рішення про видачу дозволу із присвоєнням реєстраційного номера автоматично засобами cистеми вноситься до Реєстру дозволів на здійснення операцій з оброблення відходів, передбаченого Порядком створення та адміністрування інформаційної системи управління відходами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2023 р. № 1279, та Реєстру суб’єктів господарювання у сфері оброблення відходів, які є складовою cистеми.

17. Копія рішення про видачу дозволу надсилається суб’єкту господарювання протягом трьох робочих днів з дня його прийняття на адресу електронної пошти суб’єкта господарювання, зазначену в обліковому записі, у вигляді повідомлення.

18. Рішення про відмову у видачі дозволу приймається з підстав, визначених частиною п’ятою статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” та частиною десятою статті 42 Закону.

19. Рішення про відмову у видачі дозволу оформлюється за формою згідно з додатком 4.

Копія рішення про відмову у видачі дозволу надсилається суб’єкту господарювання протягом трьох робочих днів з дня його прийняття на адресу електронної пошти суб’єкта господарювання, зазначену в обліковому записі, у вигляді повідомлення.

20. Міндовкілля повторно розглядає заяву та додані до неї документи і відомості в строк, що не перевищує 15 робочих днів з дня отримання відповідної заяви та доданих до неї документів і відомостей.

21. Під час повторного розгляду заяви та доданих до неї документів і відомостей не допускається відмова у видачі дозволу з причин, раніше не зазначених у рішенні про відмову у видачі дозволу (крім неусунення чи усунення не в повному обсязі заявником причин, що стали підставою для попередньої відмови).

22. Підстави для прийняття рішення про анулювання дозволу визначені частиною сьомою статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”, частиною одинадцятою статті 42 Закону. Анулювання дозволу може бути застосовано як спеціальний економічний та інший обмежувальний захід до суб’єктів господарювання відповідно до Закону України “Про санкції”.

23. Міндовкілля розглядає заяву про анулювання дозволу за формою згідно з додатком 2 та приймає рішення про анулювання дозволу протягом п’яти робочих днів з дня настання підстав, визначених пунктами 2-4 частини одинадцятої статті 42 Закону.

Дозвіл анулюється протягом десяти робочих днів після 7 числа місяця, що настає за звітним періодом, за який не подано звіти про виконання показників і умов дозволу.

За результатами розгляду заяви про анулювання дозволу або прийняття рішення про анулювання дозволу Міндовкілля надсилає суб’єкту господарювання копію рішення протягом трьох робочих днів з дня його прийняття на адресу електронної пошти суб’єкта господарювання, зазначену в обліковому записі, у вигляді повідомлення.

24. Міндовкілля може звернутися до адміністративного суду з позовом щодо застосування заходу реагування у вигляді анулювання дозволу з підстави, визначеної в абзаці шостому частини сьомої статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”.

25. Запис щодо анулювання дозволу вноситься автоматично засобами cистеми до Реєстру дозволів на здійснення операцій з оброблення відходів та Реєстру суб’єктів господарювання у сфері оброблення відходів.




Додаток 1
до Порядку

ЗАЯВА
про отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів


Додаток 2
до Порядку

ЗАЯВА
про анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів


Додаток 3
до Порядку

ДОЗВІЛ
на здійснення операцій з оброблення відходів


Додаток 4
до Порядку

ВІДМОВА
у видачі дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів


Додаток 5
до Порядку

ВІДОМОСТІ
про наявність матеріально-технічної бази


Додаток 6
до Порядку

ВІДОМОСТІ
про питомі та граничні показники утворення відходів у технологічних процесах


Додаток 7
до Порядку

ВІДОМОСТІ
про перелік та опис технологічних процесів, що застосовуються для здійснення операцій з оброблення відходів


Додаток 8
до Порядку

ВІДОМОСТІ
про наявність висновку з оцінки впливу на довкілля


Додаток 9
до Порядку

ОПИС
гідрологічних і гідротехнічних характеристик місця розташування


Додаток 10
до Порядку

ВІДОМОСТІ
про проектний обсяг видалення відходів та розрахунковий строк експлуатації


Додаток 11
до Порядку

ВІДОМОСТІ
про природно-геологічні характеристики


Додаток 12
до Порядку

ВІДОМОСТІ
про техніко-технологічні характеристики видалення відходів


Додаток 13
до Порядку

ПРОЕКТ
рекультивації полігона


Додаток 14
до Порядку

ПЛАН
моніторингу об’єкта для операцій з термічного оброблення відходів



вгору