Документ 1312-2023-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 15.12.2023
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 20.12.2023. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 15 грудня 2023 р. № 1312
Київ

Про затвердження Порядку набуття та втрати статусу сирітських творів, фонограм, відеограм та зафіксованих у них виконань, умов їх дозволеного використання та ведення реєстру

Відповідно до частини четвертої статті 29 і частини третьої статті 44 Закону України “Про авторське право і суміжні права” Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити Порядок набуття та втрати статусу сирітських творів, фонограм, відеограм та зафіксованих у них виконань, умови їх дозволеного використання та ведення реєстру, що додається.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 67




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 15 грудня 2023 р. № 1312

ПОРЯДОК
набуття та втрати статусу сирітських творів, фонограм, відеограм та зафіксованих у них виконань, умови їх дозволеного використання та ведення реєстру

1. Цей Порядок визначає механізм набуття та втрати статусу сирітського твору, сирітської фонограми, сирітської відеограми та зафіксованих у них виконань, умови їх дозволеного використання, а також ведення реєстру сирітських творів.

2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:

бюлетень - офіційний електронний бюлетень “Авторське право і суміжні права”, який видається Національним органом інтелектуальної власності;

заклад - бібліотека, музей з відкритим доступом для відвідувачів, архів або організація із збереження аудіо-, відеозаписів, у фондах (колекціях) яких зберігаються твори, фонограми, відеограми та зафіксовані у них виконання;

реєстр сирітських творів (реєстр) - інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення відомостей про сирітські твори, фонограми, відеограми та зафіксовані у них виконання, а також надання реєстрової інформації;

ретельний пошук - вжиття заходів щодо ідентифікації суб’єктів авторського права та/або суб’єктів суміжних прав та належного встановлення їх місцезнаходження.

Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законах України “Про авторське право і суміжні права”, “Про бібліотеки і бібліотечну справу”, “Про кінематографію”, “Про музеї та музейну справу”, “Про електронні документи та електронний документообіг”, “Про електронні довірчі послуги”.

3. Ретельний пошук здійснюється закладом щодо оприлюдненого в Україні твору, фонограми, відеограми та зафіксованих у них виконань, які заклад у разі набуття ними статусу сирітських має намір використовувати відповідно до умов дозволеного використання.

4. Ретельний пошук здійснюється шляхом публікації оголошення про розшук суб’єктів авторського права та/або суб’єктів суміжних прав на офіційному веб-сайті Національного органу інтелектуальної власності та у бюлетені, а також шляхом пошуку за такими джерелами:

1) для творів, опублікованих у книзі, журналі, газеті або іншому письмовому (друкованому) виданні:

довідково-пошуковий апарат національних і державних бібліотек;

джерела державної бібліографії, що видає Державна наукова установа “Книжкова палата України імені Івана Федорова”;

база даних WATCH (“Письменники, митці та володільці їх авторських прав”);

база даних ISBN (Міжнародний стандартний номер книги) - для книг;

база даних ISSN (Міжнародний стандартний номер серіального видання) - для періодичних видань;

база даних VIAF (Віртуальний міжнародний авторитетний файл);

база даних сирітських творів Відомства з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO Orphan Works Database);

дані Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір і Державного реєстру договорів, що стосуються права автора на твір;

дані Митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності;

2) для аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм та зафіксованих у них виконань:

довідково-пошуковий апарат Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву;

дані Державного реєстру фільмів;

дані Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір і Державного реєстру договорів, що стосуються права автора на твір;

база даних сирітських творів Відомства з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO Orphan Works Database);

дані Митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності.

5. Для публікації оголошення заклад подає до Національного органу інтелектуальної власності заяву про розшук суб’єктів авторського права та/або суб’єктів суміжних прав (далі - заява про розшук) за формою, що затверджується Національним органом інтелектуальної власності.

Заява про розшук може стосуватися одного твору, фонограми, відеограми та зафіксованих у них виконань або кількох пов’язаних (використаних) об’єктів авторського права та/або об’єктів суміжних прав, складається державною мовою і подається в одному примірнику. Заклад відповідає за достовірність відомостей, які зазначаються у заяві про розшук.

Національний орган інтелектуальної власності розглядає заяву про розшук протягом одного місяця з дня її надходження і повертає закладу у разі її невідповідності затвердженій Національним органом інтелектуальної власності формі та/або вимогам цього Порядку.

У разі відповідності заяви про розшук формі, затвердженій Національним органом інтелектуальної власності, та вимогам цього Порядку Національний орган інтелектуальної власності безоплатно здійснює публікацію оголошення про розшук на своєму офіційному веб-сайті та у бюлетені.

6. Особа, яка є суб’єктом авторського права та/або суб’єктом суміжних прав, протягом шести місяців з дня публікації оголошення про розшук на офіційному веб-сайті Національного органу інтелектуальної власності та у бюлетені (залежно від того, яка дата є пізнішою) письмово повідомляє Національному органу інтелектуальної власності та закладу засобами поштового або електронного зв’язку про наявність у неї авторського права та/або суміжних прав, а також свої контактні дані та місцезнаходження (для юридичної особи) або місце проживання (для фізичної особи).

Якщо особа, яка є суб’єктом авторського права та/або суб’єктом суміжних прав, надала неповні дані відповідно до оголошення про розшук, Національний орган інтелектуальної власності має право звернутися з додатковим запитом до такої особи.

7. Крім заходів з ретельного пошуку, заклад має право вчиняти інші дії щодо ідентифікації суб’єктів авторського права та/або суб’єктів суміжних прав та їх місцезнаходження (місце проживання) відповідно до законодавства, результати яких подаються до Національного органу інтелектуальної власності для розгляду заяви про набуття твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських (далі - заява про набуття статусу).

8. Заклад може звернутися до Національного органу інтелектуальної власності із заявою про набуття статусу у випадку, якщо в результаті проведення ретельного пошуку не ідентифіковано відповідного суб’єкта авторського права та/або суб’єкта суміжних прав, а в разі їх ідентифікації місцезнаходження (місце проживання) не встановлене.

9. Заява про набуття статусу подається за формою, що затверджується Національним органом інтелектуальної власності.

10. Заява про набуття статусу може стосуватися одного твору, фонограми, відеограми та зафіксованих у них виконань або кількох пов’язаних (використаних) об’єктів авторського права та/або об’єктів суміжних прав і повинна містити:

1) найменування органу, до якого вона подається;

2) відомості про заклад: повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ, місцезнаходження, адреса для листування, номер телефону, адреса електронної пошти (за наявності). У разі подання заяви про набуття статусу представником закладу в ній додатково зазначаються відомості про представника;

3) відомості про вид об’єкта авторського права та/або об’єкти суміжних прав, щодо якого (яких) подається заява про набуття статусу, їх назви та відомості про їх оприлюднення в Україні;

4) відомості про суб’єктів авторського права та/або суб’єктів суміжних прав (у тому числі ім’я (найменування) суб’єкта авторського права та/або суб’єкта суміжних прав, псевдонім), зокрема, якщо такі дані з’ясовані за результатами проведення ретельного пошуку;

5) перелік джерел, за якими закладом проведені заходи ретельного пошуку, із зазначенням дат і результатів пошуку;

6) відомості про публікацію оголошення про розшук на офіційному веб-сайті Національного органу інтелектуальної власності та у бюлетені;

7) дані про те, що заклад не є особою, пов’язаною з державою-агресором, або особою, щодо якої застосовано санкції;

8) перелік документів, що додаються до заяви про набуття статусу.

11. До заяви про набуття статусу додаються:

знімок екрана (скріншот) або витяг, довідка, на яких зафіксовано формулювання та результати пошукових запитів у базах даних (реєстрах, каталогах тощо), доступних для здійснення розшуку в режимі онлайн;

відомості, що подаються закладом відповідно до пункту 7 цього Порядку (за наявності);

документ, що підтверджує повноваження представника (якщо заява про набуття статусу подається представником закладу).

12. Заява про набуття статусу викладається державною мовою. Якщо додані до заяви про набуття статусу документи викладено іноземною мовою, надається їх переклад державною мовою.

Заява про набуття статусу підписується керівником закладу або його представником із зазначенням повного найменування посади особи, яка підписує заяву, її прізвища, імені, по батькові (за наявності), дати підписання заяви і скріплюється печаткою (за наявності).

На заяву про набуття статусу у формі електронного документа керівником закладу або його представником накладається електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

13. Документ, що підтверджує повноваження представника закладу, повинен бути оформлений відповідно до вимог законодавства.

Представником закладу може бути фізична або юридична особа.

Якщо представник діє на підставі довіреності, виданої закладом, подається оригінал довіреності або її засвідчена в установленому порядку копія.

Довіреність складається у довільній формі з урахуванням вимог, установлених Цивільним кодексом України. У довіреності зазначаються:

прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) або повне найменування представника;

повне найменування закладу;

найменування органу (Національний орган інтелектуальної власності), для представництва у якому призначено особу, якій видана довіреність;

чітко визначені юридичні дії, які належить вчиняти представнику;

дата складення довіреності.

Довіреність підписується керівником закладу з урахуванням вимог, визначених у пункті 12 цього Порядку.

14. Заява про набуття статусу та додані до неї документи подаються в паперовій або електронній формі. Спосіб подання обирає заклад.

Заява про набуття статусу та додані до неї документи у паперовій формі надсилаються на поштову адресу Національного органу інтелектуальної власності. Додані до заяви про набуття статусу копії документів засвідчуються підписом керівника закладу або його представника.

Заява про набуття статусу та додані до неї документи в електронній формі подаються через інформаційно-комунікаційну систему Національного органу інтелектуальної власності. Додані до заяви про набуття статусу копії документів засвідчуються керівником закладу або його представником з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

15. Заклад відповідає за достовірність відомостей, наведених у заяві про набуття статусу та доданих до неї документах. У разі виникнення обґрунтованих сумнівів у достовірності зазначених відомостей Національний орган інтелектуальної власності може надіслати запит закладу для надання доказів, які підтверджують наведені відомості.

16. Заклад має право відкликати подану заяву про набуття статусу на будь-якому етапі її розгляду до моменту прийняття рішення Національним органом інтелектуальної власності про внесення до реєстру відомостей про сирітський твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання.

17. Національний орган інтелектуальної власності проводить перевірку заяви про набуття статусу та доданих до неї документів щодо відповідності вимогам, визначеним пунктами 9-14 цього Порядку, протягом одного місяця з дати надходження. У разі невідповідності заяви про набуття статусу та доданих до неї документів зазначеним вимогам Національний орган інтелектуальної власності письмово повідомляє про це закладу.

Якщо протягом одного місяця з дати одержання закладом повідомлення про необхідність усунення недоліків Національний орган інтелектуальної власності не отримає від закладу відсутні та/або належним чином оформлені документи, заява про набуття статусу залишається без розгляду, про що письмово повідомляється закладу. Заклад може подати заяву про набуття статусу повторно з дотриманням вимог пунктів 9-14 цього Порядку.

У разі повернення поштового відправлення з документами, які не одержані закладом з незалежних від Національного органу інтелектуальної власності причин, вважається, що такі документи вручені адресату належним чином. Датою одержання закладом такого поштового відправлення вважається дата проставлення у поштовому повідомленні відмітки про причини неотримання відправлення.

18. Національний орган інтелектуальної власності розглядає заяву про набуття статусу та додані до неї документи у строк, що не перевищує 60 календарних днів з дати надходження до Національного органу інтелектуальної власності заяви про набуття статусу.

За результатами розгляду заяви про набуття статусу та доданих до неї документів Національний орган інтелектуальної власності приймає рішення про внесення до реєстру відомостей про сирітський твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання або про відмову у внесенні до реєстру зазначених відомостей.

Національний орган інтелектуальної власності приймає рішення про відмову у внесенні відомостей про твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання до реєстру, якщо подана заява про набуття статусу та додані до неї документи не відповідають вимогам цього Порядку.

19. У рішенні про внесення до реєстру відомостей про сирітський твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання Національний орган інтелектуальної власності зазначає відомості про відповідний об’єкт виходячи з переліку реєстрових даних, визначених пунктом 37 цього Порядку.

Форма рішення про внесення до реєстру відомостей про сирітський твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання, а також форма рішення про відмову у внесенні таких відомостей до реєстру затверджується Національним органом інтелектуальної власності.

Національний орган інтелектуальної власності надсилає засвідчену копію рішення на адресу для листування закладу протягом п’яти робочих днів з дати прийняття рішення.

20. Національний орган інтелектуальної власності протягом 10 робочих днів з дати прийняття рішення про внесення до реєстру відомостей про сирітський твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання вносить до реєстру відомості, зазначені у рішенні.

Після внесення відомостей до реєстру Національний орган інтелектуальної власності безоплатно здійснює публікацію таких відомостей на своєму офіційному веб-сайті та у бюлетені.

21. Твір, фонограма, відеограма та зафіксовані у них виконання набувають статусу сирітських з дати внесення Національним органом інтелектуальної власності відомостей про такий об’єкт до реєстру.

22. Суб’єкт авторського права та/або суб’єкт суміжних прав, а також особа, яка відповідно до Закону України “Про авторське право і суміжні права” має право на використання об’єкта авторського права або об’єкта суміжних прав (далі - заявник), має право подати до Національного органу інтелектуальної власності заяву про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських (далі - заява про втрату статусу).

23. Заява про втрату статусу подається за формою, що затверджується Національним органом інтелектуальної власності.

24. Заява про втрату статусу подається до Національного органу інтелектуальної власності з одночасним надсиланням її копії закладу, яким було подано заяву про набуття статусу, за адресою, зазначеною у реєстрі.

25. Заява про втрату статусу може стосуватися одного твору, фонограми, відеограми та зафіксованих у них виконань або кількох пов’язаних (використаних) об’єктів авторського права та/або об’єктів суміжних прав і повинна містити:

відомості про заявника: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі - РНОКПП) або серія (за наявності) і номер паспорта (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття РНОКПП та повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті), реквізити паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) та/або повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ або реєстраційний номер в іноземній державі (для нерезидентів), місцезнаходження, адреса для листування, номер телефону, адреса електронної пошти (за наявності). У разі подання заяви про втрату статусу представником заявника у ній додатково зазначаються відомості про представника;

порядковий номер у реєстрі, за яким містяться відомості про твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання, щодо яких подається заява про втрату статусу;

відомості про вид об’єкта авторського права та/або об’єкти суміжних прав, щодо якого (яких) подається заява про втрату статусу, їх назви;

вмотивоване підтвердження наявності у заявника майнових прав на твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання чи прав на використання таких об’єктів з посиланням на підстави набуття прав та строк чинності відповідних прав (підстави не зазначаються, якщо заявник є первинним суб’єктом авторського права та/або суб’єктом суміжних прав) або достовірні відомості про ідентифікацію відповідного суб’єкта майнових прав та/або його місцезнаходження (місце проживання).

26. До заяви про втрату статусу додаються:

свідоцтво про державну реєстрацію авторського права на твір або рішення про реєстрацію договору, що стосується майнових прав на твір (за наявності);

документи та/або відомості, які засвідчують особу та/або місцезнаходження суб’єкта авторського права, та/або суб’єкта суміжних прав на твір, фонограму, відеограму та зафіксовані у них виконання, внесені до реєстру, щодо яких подано заяву про втрату статусу;

документ, що підтверджує повноваження представника (якщо заява про втрату статусу подається представником суб’єкта авторського права та/або суб’єкта суміжних прав), який повинен відповідати вимогам пункту 13 цього Порядку.

27. Заява про втрату статусу оформляється та подається Національному органу інтелектуальної власності відповідно до вимог, установлених пунктами 12-14 цього Порядку.

28. Заявник відповідає за достовірність відомостей, наведених у заяві про втрату статусу та доданих до неї документах. У разі виникнення обґрунтованих сумнівів у достовірності зазначених відомостей Національний орган інтелектуальної власності може надіслати запит заявнику для надання доказів, які підтверджують наведені відомості.

29. Заявник має право відкликати подану заяву про втрату статусу на будь-якому етапі її розгляду до моменту прийняття рішення Національним органом інтелектуальної власності про внесення до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських.

30. Національний орган інтелектуальної власності проводить перевірку заяви про втрату статусу та доданих до неї документів щодо відповідності вимогам, визначеним пунктами 23-27 цього Порядку, протягом одного місяця з дати надходження. У разі невідповідності заяви про втрату статусу та доданих до неї документів зазначеним вимогам Національний орган інтелектуальної власності письмово повідомляє про це заявнику.

Якщо протягом одного місяця з дати одержання заявником повідомлення про необхідність усунення недоліків Національний орган інтелектуальної власності не отримає від заявника відсутні та/або належним чином оформлені документи, заява про втрату статусу залишається без розгляду, про що письмово повідомляється заявнику. Заявник може повторно подати заяву про втрату статусу з дотриманням вимог пунктів 23-27 цього Порядку.

У разі повернення поштового відправлення з документами, які не одержані заявником з незалежних від Національного органу інтелектуальної власності причин, вважається, що такі документи вручені адресату належним чином. Датою одержання заявником такого відправлення вважається дата проставлення в поштовому повідомленні відмітки про причини неотримання відправлення.

31. Національний орган інтелектуальної власності протягом п’яти робочих днів з дати надходження належно оформленої заяви про втрату статусу письмово повідомляє закладу про її отримання.

Заклад має право протягом місяця з дати отримання повідомлення Національного органу інтелектуальної власності надати обґрунтовані заперечення до заяви про втрату статусу.

32. Національний орган інтелектуальної власності розглядає заяву про втрату статусу та додані до неї документи у строк, що не перевищує 60 календарних днів з дати надходження до Національного органу інтелектуальної власності заяви про втрату статусу.

За результатами розгляду заяви про втрату статусу та доданих до неї документів Національний орган інтелектуальної власності приймає рішення про внесення до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських або рішення про відмову у внесенні до реєстру зазначених відомостей.

Національний орган інтелектуальної власності приймає рішення про відмову у внесенні до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських, якщо подана заява про втрату статусу та додані до неї документи не відповідають вимогам цього Порядку.

33. У рішенні про внесення до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських Національний орган інтелектуальної власності зазначає відомості, що є підставою для визнання об’єкта таким, що втратив статус сирітського, відповідно до переліку реєстрових даних, визначених пунктом 37 цього Порядку.

Форма рішення про внесення до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських або рішення про відмову у внесенні до реєстру зазначених відомостей затверджується Національним органом інтелектуальної власності.

Національний орган інтелектуальної власності надсилає засвідчену копію рішення на адресу для листування закладу та заявнику протягом п’яти робочих днів з дати прийняття рішення.

34. Національний орган інтелектуальної власності протягом 10 робочих днів з дати прийняття рішення про внесення до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських вносить до реєстру відомості, зазначені у рішенні.

Після внесення відомостей до реєстру Національний орган інтелектуальної власності безоплатно здійснює публікацію таких відомостей на своєму офіційному веб-сайті та у бюлетені.

35. Твір, фонограма, відеограма та зафіксовані у них виконання втрачають статус сирітських з дати внесення Національним органом інтелектуальної власності відомостей до реєстру про втрату об’єктом статусу сирітського.

36. Держателем та адміністратором реєстру є Національний орган інтелектуальної власності.

Створювачами реєстрової інформації та реєстраторами є працівники Національного органу інтелектуальної власності.

Об’єктами реєстру є відомості про твори, фонограми, відеограми та зафіксовані у них виконання, які мають статус сирітських або втратили такий статус. Реєстрова інформація включає відомості про об’єкти реєстру - реєстрові дані, визначені пунктом 37 цього Порядку.

Джерелами інформації реєстру є заява про набуття статусу та додані до неї документи, заява про втрату статусу, а також рішення суду.

37. До реєстру вносяться такі відомості:

порядковий номер твору, фонограми, відеограми та зафіксованих у них виконань, які отримали статус сирітських;

дата внесення до реєстру відомостей про набуття твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських;

дата публікації на офіційному веб-сайті Національного органу інтелектуальної власності відомостей про набуття твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських;

дата подання закладом до Національного органу інтелектуальної власності заяви про набуття статусу;

вид об’єкта авторського права та/або об’єктів суміжних прав, щодо якого (яких) подається заява про набуття статусу, їх назви та відомості про оприлюднення в Україні;

відомості про заклад: повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ, місцезнаходження, адреса для листування;

перелік джерел, за якими закладом проводилися заходи ретельного пошуку, із зазначенням дат запитів і відповідей за кожним із джерел або інформації про відсутність відповіді на запит;

дата та номер бюлетеня, в якому опубліковано оголошення про розшук;

дата публікації на офіційному веб-сайті Національного органу інтелектуальної власності оголошення про розшук;

дата подання суб’єктом авторського права та/або суб’єктом суміжних прав до Національного органу інтелектуальної власності заяви про втрату статусу;

відомості про заявника: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) або серія (за наявності) і номер паспорта (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття РНОКПП та повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку у паспорті), реквізити паспортного документа іноземця або реквізити документа, що посвідчує особу без громадянства, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) та/або повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ або реєстраційний номер в іноземній державі (для нерезидентів), місцезнаходження, адреса для листування заявника;

дата внесення до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських;

дата публікації на офіційному веб-сайті Національного органу інтелектуальної власності відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських.

38. Національний орган інтелектуальної власності у процесі ведення реєстру може вносити до нього зміни на підставі заяви закладу, заяви заявника та судового рішення.

39. Заява про внесення змін до реєстру подається до Національного органу інтелектуальної власності відповідно до вимог, визначених пунктами 12-14 цього Порядку.

40. Внесення відомостей до реєстру, виключення відомостей з нього, внесення змін до відомостей, що містяться в реєстрі, здійснюється Національним органом інтелектуальної власності безоплатно.

41. Будь-яка особа має право подати клопотання про одержання довідки з реєстру. Склад відомостей та порядок надання довідок з реєстру визначаються Національним органом інтелектуальної власності. Довідка у формі електронного документа надається безкоштовно протягом 15 робочих днів з дати отримання Національним органом інтелектуальної власності клопотання з дотриманням вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

42. Національний орган інтелектуальної власності забезпечує відкритий, цілодобовий та безоплатний доступ до відомостей реєстру шляхом їх розміщення на своєму офіційному веб-сайті, крім таких відомостей про заявника, як РНОКПП, серія і номер паспорта, реквізити паспортного документа іноземця, реквізити документа, що посвідчує особу без громадянства, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, адреса для листування.

Відомості, що містяться у реєстрі, можуть використовуватися будь-якими особами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

43. Заходи, пов’язані із створенням, веденням, функціонуванням та адмініструванням реєстру, програмного забезпечення, технічного і технологічного забезпечення, збереженням та захистом даних реєстру, здійснюються Національним органом інтелектуальної власності за рахунок надходжень від справляння зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності, а також за рахунок коштів з інших джерел, не заборонених законодавством, з дотриманням вимог Законів України “Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах” і “Про захист персональних даних”.

44. Реєстр, його програмне забезпечення та майнові права на нього перебувають у власності держави в особі Національного органу інтелектуальної власності, яка є юридичною особою публічного права, визначеною законом.

45. Реєстр ведеться державною мовою в електронній формі.

46. Електронна інформаційна взаємодія реєстру з іншими державними електронними інформаційними ресурсами здійснюється з використанням прикладного програмного інтерфейсу Національного органу інтелектуальної власності, який забезпечує комунікацію (обмін даними) із системою електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів “Трембіта”.

47. Реєстр починає функціонування з дати набрання чинності цим Порядком.

48. Для електронних документів, які видає Національний орган інтелектуальної власності у зв’язку з веденням реєстру, використовується кваліфікований електронний підпис.

Для електронних документів, які приймає Національний орган інтелектуальної власності у зв’язку з веденням реєстру, використовується електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

49. На території України дозволяється некомерційне використання закладами внесених до реєстру сирітських творів, фонограм, відеограм та зафіксованих у них виконань способами відтворення виключно з метою їх оцифрування, індексації, каталогізації, збереження або відновлення копії без їх подальшого опублікування.

50. Копія відповідного твору, фонограми, відеограми та зафіксованого у них виконання повинна супроводжуватися інформацією про те, що такий об’єкт має статус сирітського, із зазначенням дати набуття такого статусу.

51. З моменту внесення до реєстру відомостей про втрату твором, фонограмою, відеограмою та зафіксованими у них виконаннями статусу сирітських будь-яка особа повинна припинити передбачене пунктом 49 цього Порядку дозволене використання відповідного об’єкта як сирітського.

52. Спори щодо набуття та втрати статусу сирітського твору, фонограми, відеограми та зафіксованих у них виконань, ведення реєстру вирішуються у судовому порядку.



вгору