Документ 1285-2021-п, чинний, поточна редакція — Прийняття від 09.12.2021
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 14.12.2021. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 9 грудня 2021 р. № 1285
Київ

Про затвердження граничного розміру, структури та порядку застосування страхових тарифів для страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі

Відповідно до частини другої статті 10 Закону України “Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою” Кабінет Міністрів України постановляє:

Затвердити граничний розмір, структуру та порядок застосування страхових тарифів для страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі, що додаються.

Прем'єр-міністр України

Д. ШМИГАЛЬ

Інд. 75




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2021 р. № 1285

ГРАНИЧНИЙ РОЗМІР
страхових тарифів для страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі

Назва регіону

Граничний розмір страхового тарифу, відсотків

Автономна Республіка Крим

5,2

Вінницька область

4

Волинська область

4,4

Дніпропетровська область

6

Донецька область

5,6

Житомирська область

4

Закарпатська область

7,2

Запорізька область

5,6

Івано-Франківська область

4

Київська область

5,6

Кіровоградська область

4,8

Луганська область

6

Львівська область

3,2

Миколаївська область

6,4

Одеська область

5,2

Полтавська область

7,6

Рівненська область

4,4

Сумська область

7,6

Тернопільська область

3,6

Харківська область

7,6

Херсонська область

5,6

Хмельницька область

4,4

Черкаська область

4,8

Чернівецька область

3,6

Чернігівська область

4,8



ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2021 р. № 1285

СТРУКТУРА ТА ПОРЯДОК
застосування страхових тарифів для страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі

Структура страхового тарифу

1. Структура страхового тарифу (брутто-тариф) складається із:

нетто-тарифу (нетто-ставка), що включає оцінку страхового ризику, який приймається на страхування за договором страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі та призначений для формування технічних резервів;

навантаження, що включає витрати страховика, пов’язані з укладенням та виконанням договору страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі, в тому числі нормативні витрати на ведення справи.

Розмір нормативних витрат на ведення справи становить 30 відсотків розміру страхового тарифу.

Порядок застосування страхового тарифу

2. Страховий тариф є однаковим для всіх ділянок страхувальника із посівами застрахованої озимої зернової сільськогосподарської культури в межах окремої адміністративно-територіальної одиниці.

Розмір страхового тарифу визначається за згодою страховика та страхувальника у договорі щодо страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі та не повинен перевищувати граничного розміру страхового тарифу, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2021 р. № 1285 “Про затвердження граничного розміру, структури та порядку застосування страхових тарифів для страхування посівів озимої пшениці з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на період перезимівлі”.

Страховий платіж визначається шляхом множення загальної страхової суми за договором на страховий тариф.

3. Відповідно до прогнозних розрахунків Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” щодо прямих технологічних витрат у 2021 році для проведення осінньо-польових робіт сільськогосподарськими товаровиробниками під час вирощування озимої пшениці (від підготовки ґрунту під посів до відновлення весняної вегетації) у розмірі 6709,12 гривні на гектар та з урахуванням прогнозних індексів цін виробників промислової продукції, схвалених постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2021 р. № 586 “Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки” (Офіційний вісник України, 2021 р., № 47, ст. 2919), страхова сума на гектар застрахованої площі посівів не повинна перевищувати:

у 2022 році - 7230 гривень на гектар;

у 2023 році - 7680 гривень на гектар;

у 2024 році - 8120 гривень на гектар.



вгору