Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України
{Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 694 від 05.10.2016}
Відповідно до абзацу першого частини першої статті 4 - 1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” та статті 23 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок видачі експлуатаційного дозволу;
форму експлуатаційного дозволу.
2. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.
ПОРЯДОК
видачі експлуатаційного дозволу
{У тексті Порядку слово “Держветфітослужба” в усіх відмінках замінено словом “Держпродспоживслужба” у відповідному відмінку згідно з Постановою КМ № 694 від 05.10.2016 }
1. Цей Порядок визначає процедуру видачі, відмови у видачі, тимчасового припинення дії експлуатаційного дозволу для операторів ринку, що провадять діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження (далі - оператори ринку).
2. Терміни у цьому Порядку вживаються у значенні, наведеному в Законі України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (далі - Закон).
3. Оператори ринку повинні отримати експлуатаційний дозвіл, який видається територіальними органами Держпродспоживслужби на кожну окрему потужність до початку її експлуатації.
Зазначений обов’язок не поширюється на операторів ринку, які провадять діяльність, зазначену в частині другій статті 23 Закону.
4. Експлуатаційний дозвіл видається на потужності, що розташовані за однією адресою (з деталізацією на рівні виробничої лінії та/або харчових продуктів залежно від виду діяльності оператора ринку) і визначені оператором ринку.
5. Оператор ринку використовує нові або реконструйовані споруди, нові виробничі лінії після отримання акта про результати проведення інспекції (огляду), що підтверджує відповідність вимогам санітарних заходів. Якщо в акті зазначено, що нові або реконструйовані споруди, нові виробничі лінії не відповідають вимогам, їх використання можливе тільки після проведення повторної інспекції (огляду) з оформленням відповідного акта.
6. Виконавцями заходів, необхідних для видачі експлуатаційного дозволу, є посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби.
7. Для отримання експлуатаційного дозволу оператор ринку особисто або через уповноважений ним орган чи особу, або рекомендованим листом подає в одному примірнику відповідну заяву та перелік харчових продуктів, які планує виробляти або зберігати (далі - перелік).
8. Оператор ринку несе відповідальність за недостовірність інформації, зазначеної в заяві про отримання експлуатаційного дозволу (далі - заява) та переліку.
9. Строк видачі експлуатаційного дозволу становить 30 календарних днів з дня отримання територіальним органом Держпродспоживслужби заяви та переліку.
10. Після надходження заяви та переліку посадова особа територіального органу Держпродспоживслужби проводить інспекцію (огляд) потужностей (об’єктів) з метою встановлення їх відповідності санітарним заходам.
11. Рішення про видачу або відмову у видачі експлуатаційного дозволу приймається територіальним органом Держпродспоживслужби на підставі результатів інспекції (огляду) заявлених потужностей щодо їх відповідності санітарним заходам.
Інспекція (огляд) заявлених потужностей проводиться не пізніше 15 календарних днів з дня отримання територіальним органом Держпродспоживслужби заяви та переліку.
12. Розмір плати (адміністративний збір) за надання адміністративної послуги з видачі або поновлення дії експлуатаційного дозволу становить 0,17 мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому заява подається оператором ринку в центр надання адміністративних послуг, до визначення розміру адміністративного збору законом.
13. Експлуатаційний дозвіл видається територіальним органом Держпродспоживслужби у трьох примірниках.
Перший примірник видається операторові ринку, другий - залишається у територіальному органі Держпродспоживслужби, третій - надсилається до Держпродспоживслужби.
14. Строк дії експлуатаційного дозволу необмежений.
15. У разі прийняття рішення про відмову у видачі експлуатаційного дозволу операторові ринку видається особисто та/або надсилається поштовим відправленням письмове повідомлення із зазначенням передбачених законодавством підстав для такої відмови.
16. Рішення про відмову у видачі експлуатаційного дозволу може бути оскаржене до Держпродспоживслужби або суду.
17. У разі усунення причин, що стали підставою для відмови у видачі експлуатаційного дозволу, повторний розгляд документів здійснюється територіальним органом Держпродспоживслужби у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня повторного отримання заяви та переліку.
18. У разі коли оператор ринку не виконує вимоги наказу або розпорядження про тимчасове припинення функціонування потужності або частини потужності та/або тимчасову заборону обігу об’єктів санітарних заходів, посадова особа територіального органу Держпродспоживслужби виносить постанову про тимчасове припинення дії експлуатаційного дозволу з деталізацією на рівні виробничої лінії та/або харчових продуктів залежно від виду діяльності оператора ринку.